Egri Csillag

Az Egri Csillag az az egri házasítás, amely kifejezi a termőterület sajátosságait és tered ad a borvidék fajtalehetőségeinek. Az első Egri Csillag borok hivatalosan március 15-én debütálnak Magyarországon. Az Egri Csillag bor megjelenése óriási lehetőség és fordulópont a borvidék életében, ezért ünnepélyes keretet szeretnénk adni ennek az eseménynek. Az Egri Borszalonon indul a visszaszámlálás, ami március 15-én fejeződik be. Ebből az alkalomból az ország több helyén egy időben kerülnek ki a dugók a palackokból…

… és a legenda útjára indul.

Legenda

Régi, csillagfényes időket idéz Eger új bora, az Egri Csillag

Egerben és környékén a kereskedőket és a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye vezette, segítette útjukon. Ezeket az őrkunyhókat jórészt az egri szőlős gazdák építették a Nagy-Eged és a város észak-keleti végein fekvő szőlőikbe útjelző, egyben védelmi célzattal. Az egyik őrkunyhó, a Csúnyamunka romjai még mai is fellelhetők Ostoroson. Az utasbarát jelzőfényeknek hírem ment országszerte. Akkoriban terjedt el az a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

(A Csúnyamunka valóban létezik ma is Ostoros határában. Szép összefgoás lenne az egri szőlő – és borosgazdák részéről feléleszteni a legendát és újraépíteni az őrkunyhókat. Hisz a legenda arra való, hogy a hálás utókor a maga javára okuljon belőle, majd hasznosítsa okulását.)

Csutorás Ferenc